Perillen les Ciències als Instituts

Volem expressar la nostra disconformitat i malestar en la reducció progressiva que els diferents decrets d’ensenyament han anat fent al llarg dels últims anys, sobre les hores dedicades a les Ciències en Secundària, en un món on, cada vegada més, es fa necessari tenir científics ben formats  i ciutadans amb opinions fonamentades sobre temes científics.

Aquesta situació està reduint les classes de ciències a “píndoles”, on es difícil l’aprenentatge, ja que l’assoliment dels conceptes científics implica temps dedicat a la lectura, la experimentació, la discussió i la reflexió.  El professorat està cada vegada mes aclaparat , ja que se’ls  exigeix la implementació d’un currículum extens i molt competencial i, per l’altra, una reducció horària per desenvolupar-lo. Constatem amb disgust que en molts centres les classes als laboratoris són purament testimonials.

La gota que ha fet vessar el descontent del professorat ha estat la reducció d’hores al primer curs del Batxillerat científic i la fusió de matèries com la Biologia i les Ciències de la Terra i Medi ambient, o la Física i la Química, que va proposar el Departament d’Ensenyament el 13 de desembre.  Aquesta reducció es complementava amb matèries optatives, d’elecció completament lliure, que en cap cas tenen garantida la seva realització, ja que depèn de la mida dels Centres i de l’elecció de l’alumnat.

Davant l’allau de protestes, el Departament d’ensenyament es va reunir amb representants del professorat el 9 de gener. Després de la reunió va decidir la retirada de la proposta inicial, afegint una hora.

DES DE AQUÍ VOLEM DONAR SUPORT A LES ACCIONS QUE ESTÀ DUENT A TERME PLATAFORMA DE PROFESSORAT “CIÈNCIES EN PERILL” I ENS ADHERIM AL SEU MANIFEST.  Us convidem a que entreu al seu bloc, on trobareu informació completa sobre el tema que plantegem. Us recomanem la lectura del Manifest, de l’Informe Diagnòstic  i dels 10 motius per seguir reclamant. També us podeu afegir a títol individual a la petició de Change.

Us adjuntem uns enllaços a articles escrits en diferents mitjans per un dels nostres associats:

https://www.magisnet.com/2025/01/la-ensenanza-de-las-ciencias-en-crisis-en-cataluna/

https://www.ames-fps.com/temes-academics/mes-hores-de-ciencies-experimentals-a-catalunya/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_source_platform=mailpoet